در کتاب ارزیابی عملکرد؛ آشنایی با زیر و بم ارزشیابی کارکنان، با اصول ارزشیابی عملکرد که دربردارندهی بخشهای مختلفی نظیر بررسی عملکرد و مستندسازی ارزشیابی تا گفتگو در مورد این مسئله با فرد، ثبت نحوهی پیشرفت کار و نیز پیگیری است، آشنا خواهید شد
به عنوان یک مدیر، هر سال باید عملکرد زیردستان خود را ارزیابی کنید. اگر این کار را درست انجام دهید، عملکرد شغلی کارکنان و روحیه کار تیمی بهبود خواهد یافت و بدون تردید همهی اینها تأثیری مثبت بر عملکرد سازمانتان خواهد داشت. شیوههای مطرحشده در کتاب ارزیابی عملکرد (Performance Reviews Prepare For The Meeting)، علاوه بر اینکه به شما کمک میکند تا بهتر با فرد زیردست خود در مورد عملکردش گفتگو کنید، در پیشبرد روند ارزشیابی عملکرد (به شکلی روان و بدون چالش) یاریتان خواهد کرد.
«چیزی که نتوان آن را سنجید، نمیتوان مدیریتش کرد.» شاید همین جملهی کوتاه از پدر مدیریت نوین یعنی پیتر دراکر، گویای اهمیت ارزیابی عملکرد کارکنان یک سازمان باشد. تردیدی نیست که معمولاً بیشترین هزینههای یک سازمان صرف کارکنان آن میشود و به همین دلیل، ارزیابی عملکرد آنها نقش مهمی در ارزیابی عملکرد مجموعهی سازمانی و البته پیشبرد اهداف تعیین شده دارد.
بخش اول کتاب به بررسی رویکرد استاندارد برای فرآیند ارزشیابی سالیانه عملکرد کارکنان میپردازد. این فرآیند دربردارنده گامهایی مختلف نظیر ارزیابی نحوهی انجام تکالیف، برگزاری درست جلسه ارائهی بازخورد و نیز تدوین اهداف سالیانه است. دستورالعملهای موجود در این کتاب برای همهی سازمانها و شرکتها، اعم از آنهایی که فاقد روال نظاممند برای ارزشیابی عملکرد کارکنان هستند و نیز سازمانهایی گسترده و جا افتاده سودمند است.
اما تحولات صورت گرفته در یکی دو دههی اخیر که بیشتر به دلیل گسترش چشمگیر فناوریهای ارتباطی بوده، موجب افزایش شگفتانگیز نرخ تغییرات در بازار و در نتیجه دنیای شغلی شده است. این روند موقعیتی متفاوت از گذشته را رقم زده که در آن، تعیین اهداف سالیانه (که اساس ارزشیابی سالیانه عملکرد است) دشوار و در برخی مواقع حتی غیرممکن شده است.
به همین دلیل، بخش دوم کتاب به بررسی رویکردهای نوین برخی شرکتهای پیشرو در سطح بینالملل برای ارزیابی عملکرد کارکنان اختصاص یافته است. با توجه به اینکه هنوز یک الگوی یکسان به عنوان جایگزین برای شکل سنتی ارزشیابی عملکرد حاصل نشده است، آشنایی با روند تحولات در این زمینه، اقدامات این شرکتهای پیشرو و همچنین، دستاوردهای ناشی از بکارگیری این الگوهای نوین میتواند سودمند باشد.
واقعیت این است که بررسی و ارزشیابی عملکرد یک فرد و البته در میان گذاشتن نتایجش با خود او، کاری دشوار و تنشزاست. ارزیابی عملکرد کارکنان فرصتی فراهم میآورد تا بتوانید به پیشرفت کارمندتان کمک کنید. با وجود این شاید همانند بسیاری دیگر از مدیران، به صحبت با زیردستتان در مورد عملکرد نامطلوبش و نیز کارهایی که میتواند (و باید) انجام دهد علاقهای نداشته باشید. بیتردید ارائه بازخورد سازنده به کارمندی که عملکرد کلیاش رضایتبخش نیست، کاری دشوار به شمار میرود. به طورکلی، برای اینکه ارزشیابی عملکرد کارکنان (از جمله کارمندانی که دستاوردهای کاری ارزشمندی دارند) در نهایت مؤثر باشد، به آمادگی، مستندسازی و نیز پیگیری نیاز خواهید داشت.
نویسندگان:
پژوهش نامه هاروارد
مترجمین:
صالح سپهری فر
0 نظر