EFQM مدل تعالی سازمانی است که سازمانها را ارزیابی و عملکرد آنها را اندازهگیری میکند. این مدل به سازمانها کمک میکند تا با مقایسه وضعیت موجود و مطلوب خود تفاوتها را شناسایی کنند، سپس با بررسی علل وقوع این تفاوتها راهحلهای بهبود وضع موجود را پیدا و آنها را اجرا نمایند.
لینک معرفی شده: بنیاد تعالی مدیریت کیفیت اروپا
در دهه 1980 تلاشهای کیفی در کشورهای ژاپن و آمریکا با استفاده از مدلهای جایزه دمینگ و مدل مالکوم بالدریج آغاز گردید. بنیاد مدیریت کیفیت اروپا در سال 1988 در بروکسل (بلژیک) توسط 14 شرکت بزرگ اروپایی تاسیس گردید. در سال 1991 مدل تعالی EFQM معرفی شد که در آن چارچوبی برای قضاوت و خود ارزیابی سازمانی و نهایتا دریافت پاداش کیفیت اروپایی ارائه شد. این اقدام در سال 1992 عملی گردید و اولین جایزه کیفیت اروپا توسط پادشاه اسپانیا در مجمع EFQM مادرید اعطا گردید. تا سال 1995 بنیاد مدیریت کیفیت اروپا توجه اصلی خود را به سازمانهای تجاری که دارای کسب و کار بزرگ بودند، معطوف نموده بود ولی پس از آن مشخص گردید که این مدل برای بخشهای عمومی و سازمانهای کوچک (دولتی و خصوصی) نیز کاربرد دارد. در همین سال بنیاد مدیریت کیفیت اروپا، گروه هدایت بخش عمومی را تاسیس کرد که شامل نمایندگانی از بهداشت و درمان، آموزش و دولت بود و وظیفه آن ارتقا و پشتیبانی از فرایند خودارزیابی در بخش عمومی بود. در سال 1996 مدلی مربوط به سازمانهای کوچک توسعه داده شد. در سال 1999 مهمترین بازبینی مدل EFQM صورت گرفت. در سال 2001 مدل سرآمدی ویرایش EFQM سازمانهای کوچک و متوسط و درسال 2003 ویرایش جدیدتری از مدل EFQM ارائه شد که در زیر معیارها و نکات راهنما تغییرات قابل ملاحظهای نسبت به ویرایش سال 1999 داشت. در سال 2010 نیز ویرایش جدیدتری از EFQM ارائه شد که در این سند تلاش می شود تا تفاوتهای این دو ویرایش نیز بیان شود.
اعضای کمیته مرکزی EFQM از مدیران عامل شرکتهای اروپایی هستند که برای چهار سال انتخاب و برای پنج سال نیز به عنوان عضو ذخیره که هر سال یکبار انتخاب میشوند، میباشند. کمیته اجرائی نیز مرکب از 20 عضو از همان سازمانها بوده که علاوه بر اینکه به عنوان نماینده تامالاختیار در زمینه کیفیت جامع انجام وظیفه مینمایند، گزارشات لازم را نیز به کمیته مرکزی ارائه مینمایند. اعضای کمیته اجرائی EFQM در واقع نقش هدایتگر و پشتیبانیکننده استراتژیها، طرحهای عملیاتی کسب و کار، نظارت بر پیشرفت طرحها و در نهایت تدوین جهت کلی مناسب، برای تحقق اهداف این سازمانها را به عهده دارند. در حال حاضر 19 کشور اروپایی با EFQM مشارکت مینمایند.
دستورالعمل و راهنمای کامل این بنیاد در سایت آنها قرار گرفته است.
0 نظر