بکارگیری روش یا چارچوب مناســب از مهمترین عوامل موثر در موفقیت یک پروژه مدیریت فرایندهای کســب و کار محسوب میشود. در این محتوا چارچوبها و روشهای شناخته شده در دنیا برای استقرار BPM معرفی میشود.
چارچوب مجموعهای سـازمان یافته از رویهها، تکنیکها و ابزارها است که برای راهبری پروژه و کاهش مشکلات در جریان پروژه توسعه یافته است. چهار چارچوب شناخته شده در دنیا برای استقرار BPM وجود دارد که عبارتند از:
١. چارچوب چانگ
٢. چارچوب وسک
٣. چارچوب ARIS
٤. چارچوب جستون و نلیس
چارچوب چانگ
جمیز چانگ بنیاگذار و رئیس شرکت مشاورین Ivy است. وی تجربیات گسترده ای در زمینه برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) برای ٥٠٠ شـرکت Fortune دارد. متدولوژی چانگ در کل رویکردی از بالا به پایین دارد. یعنی در ابتدا سطوح بالای سازمانی را درگیر پروژه میکند و بعد به سطوح پایینتر میپردازد. تغییراتی که این متدولوژی در سازمان ایجاد میکند تغییراتی بنیادین است.
این متدولوژی تمامی مراحل چرخه عمر BPM را پوشـــش میدهد و از این جنبه یک متدولوژی جامع محسوب میشود.
چارچوب وسک
ماتیاس وسـک این چارچوب را در سال ٢٠٠٧ ارائه کرده است. رویکردی همزمان از بالا به پایین و از پایین به بالا دارد. این رویکرد همه مراحل چرخه Bmj را پوشــش میهد و از این نظر چارچوب جامعی اســت. این چاچوب تنها به کلیات اکتفا کرده اسـت و گامهای آن فاقد جزئیات کافی برای پیادهسـازی آن هستند. هر چند این موضوع باعث انعطافپذیری چارچوب شده است؛ اما ریسک استفاده از آن را افزایش میدهد.
چارچوب ARIS
متدولوژی که توسط شرکت ARIS در سال ١٩٩٩ برای SAP ارائه شده است، AVE نامیده میشود. ARIS این متدولوژی را بر اساس چارچوب فرآیندهای کسب و کار این شرکت که خانه ARIS نامیده میشود ارائه میدهد. این چارچوب یک روش مدلسازی کل نگرانه است.
متدولوژی ARIS یکی از متدولوژیهای جامع و معتبر در سطح دنیا است اما وابستگی زیادی به ابزار ARIS دارد. همچنین دسـترسی به جزییات آن تنها در صورت خرید محصولات ARIS امکانپذیر است. تغییراتی که ARIS در سازمان ایجاد میکند از نوع تغییرات یکباره و رادیکال نیست، از اینرو سازمان را با چالش جدی مواجه نمیسازد.
متدولوژی ARIS بر اساس چارچوبی که در بالا توصیف شد و بر پایه چرخه حیات ARIS استوار است. در تصویر زیر چرخه حیات ARIS و اجزای آن نمایش داده شــده اســت. چرخه حیات ARIS از ٤ فاز اســتراتژی، طراحی، پیادهسـازی و کنترل تشکیل میشود.
چارچوب جستون و نلیس
یکی از چارچوبهای اجرایی پروژههای BPM توسط جان جستون و یوهان نلیس در سال ٢٠٠٨ ارائه شده است. جان جستون بیش از ٣٠ سال در زمینه تجارت و IT فعال بوده است. مدیریت فرآیندهای کسب وکار، بازمهندسی فرآیندهای کسب وکار و مدیریت پروژه بخش یا زمینههای تخصصی محسوب میشوند. جستون مشاور بسیاری از سازمانها در زمینه استراتژی و پیادهسازی پروژههای فرآیند محور بوده است. یوهان نلیس نیز تجربیات فراوانی در گوشــه و کنار جهان به عنوان مشــاور مدیریت فرآیندهای کســب و کار داشــته اســت. وی متخصــص تطبیق فرآیندها با استراتژی، اهداف کسب و کار و IT است.
مقایسه چارچوبهای استقرار BPM
در جدول زیر خلاصـهای از رویکرد چارچوبهای معرفی شـده آمده است. با کنار هم قرار گرفتن این چارچوبها میتوان مقایسه بسیار خوبی را انجام داد و پس از آن تشخیص داد کدام چارچوب میتواند با سازمان و شرایط خاص هر سازمان تطبیق بیشتری یابد.
0 نظر